Magyarul Im deutsch In english Vissza a nyitólapra

Harkány a Fürdőváros
 


Harkány, a Fürdőváros

 Harkány, Dél-Dunántúl kedvelt gyógyüdülőhelye Pécstől 25 km-re fekszik. A környéken végzett régészeti ásatások során hun, avar és római kori leletekre bukkantak. Az írott források először 1323-ban említik Harkan néven. A név eredete egyrészt a magyar harkály madárnévre, másrészt az ómagyar horka méltóságnévre vezethető vissza. Birtokosai voltak többek között Pál fia György temesvári altábornagy, a Gara-család, majd a siklósi vár mindenkori urai: a Batthyány és a Benyovszki-család. A török hódoltság alatt lakott terület volt. A magyar lakosság mellé a múlt század közepétől kezdve települtek be német, horvát, szerb és szlovák családok.  
 
 A településhez 1977-ben csatlakozott Terehegy, aminek a következő névváltozatai voltak: Botteremhelye, Teremhegy. A település hírneve már a határainkon túlra is eljutott, így Közép-Európában jól ismert üdülő- és gyógyfürdőhelyként tartják számon. Említésre méltó a település római katolikus kápolnája (1906), a római katolikus temploma. A két református templom közül az egyik 1802-ben copf stílusban épült gúlasíkos toronnyal. Harkány nemzetközi hírű gyógyfürdője évente több mint egymillió látogatót vonz Baranya déli részére. A népi etimológia szerint a település "Harka" nevét őrzi, aki miatt az ördög nekiállt felszántani a Nagyharsányi-hegyet. 
 
 A harkányi víz gyógyító hatását 1823-ban egy napszámos fedezte fel teljesen véletlenül. Árokásás közben azt tapasztalta, hogy a földből feltörő meleg víz ízületi bántalmaira jótékonyan hat. Az első két kutat Zsigmondy Vilmos bányamérnök fúrta 1866-ban ill. 1887-ben. Ezek 62°-70° C hőmérsékletű vizet adtak. Az első medencét 1925-ben nyitották meg. Orvosilag bizonyított, hogy a harkányi víz (és iszap) a reumatikus és csúzos megbetegedések gyógyítására kiválóan alkalmas. Az ivókúra a hurutos panaszok hathatós ellenszere. 

 Harkányfürdő vize eredményesen alkalmazható csonttörések, baleseti utókezelések, illetve bőrbántalmakkal kapcsolatos panaszok megszűntetésére. A mintegy 60 méter mélyről feltörő kénes, Európában egyedülálló összetételű és gyógyhatású, magas szulfid- és karbonszulfid tartalmú gyógyvízzel, iszappakolás és fürdőzés útján a mozgásszervi megbetegedések minden válfaja kezelhető.
A kedvező gyógyhatás a víz összetételéből következik, ugyanis az 1 liter vízben oldott ionok milligrammban megadott mennyisége a következő: 

Nátrium: 170,0 mg - Ammónium: 2,9 mg - Kálcium: 53,4 mg - Magnézium: 13,8 mg
Kálium: 15,0 mg - Kationok összesen: 255,1 mg - Klorid: 112,0 mg
Bromid: 0,23 mg - Jodid: 0,1 mg - Fluorid: 1,2 mg - Hidrogénkarbonát: 537,0 mg
Szulfid: 13 mg - Foszfor: 9,1 mg - Anionok összesen: 667,73 mg
Metabórsav: 7,0 mg - Metakovasav: 51,0 mg - Szabad kénsav: 131,0 mg

Harkányi gyógyfürdőkezelések javallatai és ellenjavallatai:

Javallatai: mozgásszervi megbetegedések, baleset és orthopaediai műtétek utáni állapotok, bőrgyógyászati megbetegedések (pl.: psoriasis), nőgyógyászati megbetegedések (pl.: krónikus kismedencei gyulladás), osteoporosis, neurológiai betegségek következtében kialakult állapotok (pl.: végtagbénulás)

Ellenjavallatai: terhesség, szívelégtelenség, gyógyszerekkel nem befolyásolható magas vérnyomás, vese és májelégtelenség, rosszindulatú daganatos megbetegedés, eszméletzavarral járó görcsös állapot (pl.: epilepszia), lázas állapot, heveny gyulladás


 Harkány azonban nemcsak a betegeket várja, hanem mindazokat, akik szabadságukat strandközelben szeretnék tölteni. A fürdő kb. 13 hektáros parkosított területén fogadja vendégeit. Két gyógymedencéjén kívül sportmedencével, 3 db 30-35 °C strandmedencével, gyermekmedencével várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

 Hosszabb üdülés esetén egészségügyi okokból ajánlatos egy-egy pihenőnapot a fürdőzésbe iktatni. Ilyenkor utazzunk el a környékre, ismerkedjünk meg érdekes és értékes látnivalóival! Harkányból személyautóval fél óra alatt Pécsre juthatunk.  

 

 

TERMÁL KEMPING APARTMANOK

Elegáns környezet- Gondtalan nyaralás !


 

© PannonRemark Kft.