Magyarul Im deutsch In english Vissza a nyitólapra

Psoriasis kezelés Harkányban
 


Igénybevétel feltételei

MegrendelőPsoriasis-kezelés a Harkányban

 

Harkány 3600 fős város Magyarország délnyugati részén a horvát határ közelében. A klíma szubmediterrán, a hőmérséklet-ingadozások viszonylag alacsonyak, a napsütéses órák átlagos száma évi 2025.

Az Európában egyedülálló összetételű harkányi gyógyvíz átlagosan 62 0C hőmérséklettel tör a felszínre. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a két vegyértékű kénvegyület, amely gáz alakban, a vízben oldott állapotban van jelen.

A harkányi termálvizet évtizedek óta használjuk a pikkelysömör kezelésére. A vízben oldott sók és a friss vízben található, onnan felszabaduló, a bőrön és a légutak hámján keresztül felszívódó kéntartalmú gáz segítik a kóros folyamatok visszaszorulását.

Kutatási eredmények

A harkányi gyógyvíz antipsoriatikus hatásával kapcsolatos randomizált, vak vizsgálat első eredményei már rendelkezésre állnak. Eddig 50 mindkét nemű, 25-79 éves, krónikus-stacioner plakkos pikkelysömörben szenvedő beteget vontunk be a vizsgálatba. A gyógyvizes csoport tagjai 3 héten át gyógyvízben fürödtek ( 2x25 perces kádfürdő naponta 2x) és helyi kezelésként 0.1% dithranol kenőcsöt (naponta 1x) kaptak, míg a placebo csoport betegei csapvizes fürdőket (2x25 perc naponta 2x) kaptak azonos helyi kezelés (0.1% dithranol kenőcs, naponta 1x) mellett. A betegek bőrállapotát az 1. és a 21. napon független bőrgyógyász szakorvos értékelte a PASI index segítségével. A 100% -os kiindulási értékhez képest a 21. napon a gyógyvizes csoportban a PASI érték 34.3 ± 5,4% -ra csökkent. Ugyanez a mutató  a placebo csoportban 59.5 ± 5.0% volt. A különbség statisztikailag szignifikáns (Mann-Whitney U-teszt) és a harkányi gyógyvíz antipsoriatikus aktivitását mutatja.

Gyógyfürdőkórházunkban a pikkelysömörös betegek kezelése a természetközeli fürdőkúra és a klasszikus bőrgyógyászati terápia elemeinek felhasználásával zajlik. A komplex kezelések a friss, a kutaktól zárt rendszeren át érkező termálvizet tartalmazó kádfürdők köré épülnek, és kihasználják a vizsgálatok során felismert szinergisztikus lehetőségeket.

 

Az alapkezelés felépítése a következő:

·        Első, állapotfelmérő szakorvosi vizsgálat

·        Rendszeres szakorvosi felügyelet

·        naponta 2x30 perces kádfürdő a kútról érkezett friss gyógyvízben

·        fénykezelés (311 nm hullámhosszú UVB fénnyel / PUVA kezelés)

·        rövid kontaktusidejű anthralin (dithranol) kezelés

·        szükség esetén más, nem szteroidos helyi kezelések

·        Záró vizsgálat, összefoglaló szakorvosi lelet

 

Izületi szövődmények esetén az alapkezelés a következőkkel egészül ki:

·        Reumatológiai szakorvosi vizsgálat és folyamatos felügyelet

·        A szakorvos által rendelt fizioterápiás kezelések

 

Kezelésinket elsősorban krónikus-stacioner plakkos pikkelysömörben és esetlegesen társuló izületi panaszok esetén ajánljuk.

 

A fürdők boxokban elhelyezett kádakban történnek diszkrét körülmények között. A betegek közvetlenül az első kádfürdő után kapják a fénykezelést (az ellenjavallatok szigorú figyelembevételével). A második kádfürdő után 20 perces kontaktusidejű anthralin (dithranol) kezelést alkalmazunk. A kenőcsöt a kezelési idő végén gyógyvizes zuhanyozással, gyógyvizet tartalmazó tusfürdővel távolítjuk el a bőrfelszínről. Vendégeink részére bőrápoló kenőcsöt is biztosítunk.

A gyógyvízben fürdetett betegek bőrébe jól felszívódnak a helyi kezelésnél alkalmazott készítmények és a fényterápia során az ultraibolya sugarak is könnyebben elérik a bőr mélyebb rétegeit. Ennek alapján a termálvizes kádfürdőt követően a kenőcsök hatóanyagtartalmát a szokványoshoz képest mintegy negyedére csökkenthetjük és a kezelés során kisebb összdózisú ultraibolya fényt alkalmazunk.

Minden betegnél a kezelés beállítása egyéni. Súlyosabb betegek kezelésekor gyógyszereket is alkalmazunk. A pikkelysömör izületi szövődményeinek kezelése a kórház klasszikus profiljába illik. Kiváló reumatológus és mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakorvosaink, fizioterápiás asszisztenseink és gyógytornászaink segítségével enyhülnek a panaszok.

A bőrtünetek kezelése naponta 1,5-2 órát vesz igénybe (mozgásszervi panaszok esetén a fizioterápiás kezelések további időt igényelnek). A kezelési időpontok a lehetőségeink határáig igazodnak a betegek kívánságához, akik a nap jelentős részét pihenéssel, szabadidős programokkal tölthetik.

 

Ellenjavallatok:

-         súlyos keringési problémák

-         daganatos betegségek

-         fertőző betegségek

-         inkontinencia

-         akut izületi gyulladások

-         trombózis

-         kifejezett visszeresség

 

            A gyógykúrák 2-3 hetet vesznek igénybe, melynek első, intenzív szakaszában a Gyógyfürdőkórház biztosítja az elhelyezést és a megfelelő kezeléseket. Az elhelyezés háromcsillagos szállodai elhelyezésnek megfelelő színvonalon, kétágyas, fürdőszobás, televízióval, hűtőszekrénnyel felszerelt szobákban történik. A teljes ellátás svédasztalos reggelit, menüválasztásos ebéded és a szobába szervírozott vacsorát takar.

            Az utókezelések a kiválasztott három- vagy négycsillagos szálloda egyikében történnek, ahol otthonosabb, kellemesebb környezetben folytatódik a kúra. A kezeléseket és állapotjavulást a kórház orvosai kisérik figyelemmel.
harkany@mecsektours.hu 

TERMÁL KEMPING APARTMANOK

Elegáns környezet- Gondtalan nyaralás !


 

© PannonRemark Kft.